بینگن کا بھرتہ/Brinjal Bharta / Eggplant filling Recipe in Urdu & English

 

بینگن کا بھرتا

اشیاء

بینگن آدھا کلو

آدھا کپ تیل

  2 پیاز باریک کٹے ہوئے۔

1 چائے کا چمچ ادرک کا پیسٹ

1 چمچ لہسن کا پیسٹ

2 ٹماٹر باریک کٹے ہوئے۔

کٹی ہوئی لال مرچ آدھا چمچ

پسی ہوئی لال مرچ آدھا چائے کا چمچ

 کالی مرچ آدھا چائے کا چمچ

ہلدی آدھا چمچ

زیرہ پاؤڈر آدھا چمچ

نمک حسبِ ضرورت

3 مرچیں باریک کٹی ہوئی۔

آدھا چمچ پسا ہوا دھنیا پاؤڈر

دھنیا

  

ترکیب

 

سب سے پہلے تمام بیگن کو چولہے پر الگ الگ درمیانی آنچ پر پکائیں، جب بیگن کی جلد پوری طرح جل جائے۔

پھر کانٹے کی مدد سے چیک کریں کہ بینگن اندر پکا ہوا ہے یا نہیں۔

جب تمام بینگن پک جائیں تو انہیں تھوڑا سا ٹھنڈا کر لیں، تمام بینگن کی کھالیں نکال کر کانٹے کی مدد سے اچھی طرح میش کر لیں۔ 

 

پھر ایک پین میں تیل ڈال کر باریک کٹی ہوئی پیاز ڈال کر درمیانی آنچ پر ہلکا گلابی ہونے تک بھونیں، جب پیاز گلابی ہونے لگے تو اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ اور باریک کٹے ہوئے ٹماٹر ڈال کر پانچ منٹ تک اچھی طرح بھونیں۔

 آدھا کپ پانی اور نمک، کٹی ہوئی لال مرچ، پسی ہوئی لال مرچ، پسا ہوا دھنیا پاؤڈر، کالی مرچ اور زیرہ پاؤڈر اور ہلدی ڈال کر تیز آنچ پر بھونیں جب تک تیل الگ نہ ہو جائے،

جب تیل الگ ہونے لگے تو اس میں پسے ہوئے بینگن ڈال دیں۔ اسے مصالحے کے ساتھ اچھی طرح مکس کریں اور تیز آنچ پر دو منٹ تک بھونیں اور پھر دس منٹ تک پکنے دیں اور آخر میں ہرا دھنیا اور باریک کٹی ہوئی ہری مرچیں ڈال کر گرم گرم روٹی کے ساتھ سرو کریں۔


Eggplant filling / Brinjal Bharta

 

Items

·                  Half a kilo of eggplant
·         Half a cup of oil
·         2 onions finely chopped
·         1 tsp ginger paste
·         1 tsp garlic paste
·         2 tomatoes finely chopped
·         Half a spoon of chopped red chillies
·         Half a teaspoon of ground red chillies
·         Half a teaspoon of black pepper
·         Half a spoon of turmeric
·         Half spoon ground cumin powder
·         Salt as needed
·         3 chilies finely chopped
·         Half a spoon of ground coriander powder
·         Coriander

 

DIRECTIONS :

1.      First of all, cook all the brinjals separately on the stove on a medium flame, when the skin of the brinjal is completely burnt.

 

2.     Then, with the help of a fork, check whether the eggplant is cooked inside or not.

 

 

3.     When all the eggplants are cooked, cool them a little, remove the skins of all the eggplants and mash them well with the help of a fork.

 

4.    Then pour oil in a pan and add finely chopped onion and fry it on medium heat until it turns light pink, when the onion starts to turn pink, then add ginger garlic paste and finely chopped tomatoes and fry it well for five minutes.

 

5.      Add half a cup of water and salt, chopped red chillies, ground red chillies, ground coriander powder, black pepper and ground cumin powder and turmeric and fry on high flame until the oil separates, when the oil starts to separate,

 

6.     then add the mashed eggplant. Mix it well with spices and fry it on high flame for two minutes and then let it simmer for ten minutes and finally add green coriander and finely chopped green chillies and serve it with hot bread.


Comments