Alu Gobhi ki Recipe in English &Urdu/ Cauliflower and Potatoes Recipe/آلو گوبھی کی سبزی

 آلو گوبھی کی سبزی

اشیاء


گوبھی آدھا کلو

آلو آدھا کلو

دو عدد درمیانے سائز کے پیاز

دو عدد ٹماٹر

ایک چاۓ کا چمچ ادرک کا پیسٹ

ایک چاۓ کا چمچ لہسن کا پیسٹ

تین عدد باریک کٹی سبز مرچیں

ایک چاۓ کا چمچ پسی کالی مرچ پاؤڈر

ایک چاۓ کا چمچ پسی لال مرچ پاؤڈر

ایک چاۓ کا چمچ کٹی لال مرچ

ایک چمچ زیرہ

حسبِ ضرورت نمک 

سبز دھنیا 

ھلدی ایک چاۓ کا چمچ

تیل ایک کپ 

ایک عدد لیموں 

ایک چائے کا چمچ پسا دھنیا پاؤڈر

 ترکیب 

  سب سے پہلے ایک کڑاہی میں تیل گرم کر لیں پھر اس میں باریک کٹی ہوئی پیاز ڈال کر پانچ منٹ کے لیے اچھے سے بھونیں پھر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر مزید پانچ منٹ کے لیے بھونیں اس کے بعد اس میں باریک کٹے ہوئے ٹماٹر ڈال کر اچھے سے تین سے چار منٹ کے لیے بھونیں پھر اس میں آدھا کپ پانی ،لال مرچ پاؤڈر،  کٹی لال مرچ  ، ھلدی  ، نمک ڈال کر اچھے سے مکس کر کے بھونیں 


جب تیل الگ نظر آنے لگے پھر اس میں درمیانے سائز کے کٹے ہوئے آلو ڈال کر پانچ منٹ کے لیے درمیانی آنچ پر بھونیں ۔


آلو کی بھنائ کے بعد اس میں چھوٹی کٹی ہوئی گوبھی مکس کریں اور مزید پانچ منٹ کے لیے بغیر ڈھکے پکائیں ۔

پھر اس میں ایک چوتھائی کپ پانی ڈال کر ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس منٹ کے لیے پکائیں ۔

دس منٹ کے بعد ڈھکن ھٹاۓ گوبھی تھوری نرم ہو جائیں پھر اس میں باقی کے مصالحہ جات پسی کالی مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ایک چمچ ثابت زیرہ شامل کریں پھر اسے اگلے دس سے پندرہ منٹ کے لیے ہلکی آنچ پر پکائیں جب گوبھی اور آلو اچھے سے گل جائے ۔


پھر اس میں آخر میں آدھا چائے کا چمچ پسا گرم مصالحہ  پاؤڈر اور باریک کٹی ہوئی سبز مرچیں اور دھنیا اور آدھا چمچ لیموں کا رس اور تھوری سی باریک کٹی ہوئی ادرک ڈال کر مکس کر کے گرما گرم روٹی یا چاول کے ساتھ سرو کریں ۔



Cauliflower Potatoes Recipe 

 

Items/ Ingredients 

 

·         Cauliflower half a kilo

 

·         Potato half kg

 

·         Two medium sized onions

 

·         Two tomatoes

 

·         A teaspoon of ginger paste

 

·         A teaspoon of garlic paste

 

·         Three green chillies finely chopped

 

·         A teaspoon of ground black pepper powder

 

·         A teaspoon of ground red chili powder

 

·         A teaspoon of chopped red pepper

 

·         A spoonful of cumin

 

·         Salt as needed

 

·         Green Coriander

 

·         Turmeric one teaspoon

 

·         One cup of oil

 

·         A lemon

 

·         A teaspoon of ground coriander powder

 

DIRECTIONS :

 

·         First, heat oil in a pan, then add finely chopped onions and fry well for five minutes, then add ginger garlic paste and fry for another five minutes, then add finely chopped tomatoes. Add and fry well for three to four minutes, then add half a cup of water, red chilli powder, chopped red chillies, turmeric, salt and mix well.

 

·         When the oil starts to separate, add medium sized chopped potatoes and fry on medium flame for five minutes.

·         After roasting the potatoes, mix small chopped cauliflower in it and cook uncovered for another five minutes.

 

·         Then put a quarter cup of water in it and cover it and cook on low flame for ten minutes.

 

·         After ten minutes, remove the lid and the cauliflower becomes soft, then add the rest of the spices, ground black pepper powder, coriander powder, a spoonful of cumin seeds, then cook it on a low flame for the next ten to fifteen minutes, when the cauliflower and potatoes are cooked.

 

·         Then at the end add half a teaspoon of crushed hot spice powder and finely chopped green chilies and coriander and half a spoon of lemon juice and a little finely chopped ginger and mix and serve with hot roti or rice.




  



 

Comments