چکن بریانی/ Chicken Biryani



چکن بریانی




اشیاء/اجزاء
 
 1/2 چکن
1/2 چاول
3/4 درمیانے سائز کے ٹماٹر
3 پیاز
 پودینہ کے پتے
 2 لیموں
5/6 ہری مرچ
1 کپ دہی
 1 چائے کا چمچ پسا ہوا لہسن
1 چائے کا چمچ پسی ہوئی ادرک
• نمک حسب ضرورت
1 چائے کا چمچ سرخ مرچ
 1/2 کٹی لال مرچ
 1/2 چائے کا چمچ پسی ہوئی کالی مرچ
 1 چائے کا چمچ زیرہ
 3 الائچی
 4/5 لمبا
Bey Leaf 2
1 چمچ آم چور پاؤڈر
 2 چمچ املی
2 چمچ آلو
 1 چائے کا چمچ پاؤڈر رنگ
               آدھا چمچ جائفل

ہدایات:
   
  چکن میرینیشن

 چکن میں ادرک لہسن کا پیسٹ، کٹی ہوئی لال مرچ اور حسب ضرورت نمک اور کالی مرچ ڈال کر مکس کریں اور 20 منٹ کے لیے رکھ دیں۔

. پھر ایک پین میں 3/4 کپ تیل اور باریک کٹی پیاز کو ہلکا براؤن ہونے تک بھونیں۔
 پیاز کو براؤن کرنے کے بعد اس میں میرینیٹ شدہ چکن ڈال کر 5 منٹ تک بھونیں، پھر باریک کٹے ہوئے ٹماٹر ڈال کر مزید 5 منٹ بھونیں۔
۔ پھر اس میں ڈھلونگ املی، آلو بخارا، ہری اچی، دار چینی، لال مرچ، مینگو چور پاؤڈر، لمبا زیرہ اور جائفل ڈال کر دس منٹ تک تیز آنچ پر بھونیں۔

۔ پھر ایک پین میں 3 گلاس پانی، 2/3 لونگ اور ایک بادیانی کا پھول اور 1 چمچ زیرہ ڈال کر ابالنے کے لیے رکھ دیں۔
 پھر اس میں چاول ڈال کر ابالیں یہاں تک کہ ایک دانہ رہ جائے اور چھان لیں۔
۔ پھر ایک پین میں چکن کی آدھی تہہ اور چاول کی آدھی تہہ ڈالیں، پھر اس کے اوپر چکن کی باقی تہہ اور باقی چاول ڈالیں، اور اس کے اوپر ایک عدد باریک کٹی ہوئی پیاز، پودینے کے پتے، 3/5 ہری مرچیں، آدھی کٹی ہوئی 1 لیموں کو باریک کاٹ کر گول اور براؤن پیاز اور آخر میں چھوٹی چھلیاں ایک چمچ دودھ میں ملا کر پھیلائیں اور 15/20
 منٹ تک پکنے دیں اور گرم بریانی رائتہ کے ساتھ سرو کریں۔



Chicken Biryani

 

Items/Ingredients

 

·        1/2 chicken

·        1/2 rice

·        3/4 medium sized tomatoes

·        3 onions

·        Mint leaves

·        2 lemons

·        5/6 green chillies

·        1 cup of Curd

·        1 teaspoon of crushed garlic

·        1 teaspoon ground ginger

·        Salt as needed

·        1 teaspoon red pepper

·        1/2 chopped red pepper

·        1/2 teaspoon ground black pepper

·        1  teaspon Cumin Seeds

·        3 Caradamom

·        4/5 long

·        Bey Leaf 2

·        1 spoon of mango chor powder

·        2 spoons of tamarind

·        2 spoons of potatoes

·        1 teaspoon of powdered color

·        Half a spoonful of nutmeg

 

 

DIRECTIONS :

  

  Chicken marination

 

1.     Add ginger-garlic paste, chopped red chillies and salt and black pepper as required to the chicken, mix and keep it for 20 minutes.

 

2.   Then fry 3/4 cup of oil and finely chopped onion in a pan till it turns light brown.

3.   After browning the onion, add the marinated chicken and fry for 5 minutes, then add finely chopped tomatoes and fry for another 5 minutes.

4.   Then add Dhilong tamarind, potato Bukhara, green achi, cinnamon, red chili pepper, mango chor powder, long cumin and nutmeg and roast it on high heat for ten minutes.

 

5.    Then add 3 glasses of water, 2/3 cloves and one badiani flower and 1 spoon of cumin in a pan and keep it for boiling.

6.   Then put rice in it and boil it till one grain remains and filter it.

7.    Then put half a layer of chicken and half a layer of rice in a pan, then put the rest of the chicken layer and the rest of the rice on top of it, and on top of it a number of finely chopped onions, mint leaves, 3/5 green chilies, half chopped. 1 lemon finely cut into rounds and brown onion and lastly, mix the small rind in a spoonful of milk and spread it and let it simmer for 15/20 minutes and serve it with hot biryani raita.

Comments